TER KENNISGEVING

Een volgende grote emotionele stap. Je gaat nu op schrift zetten dat je geliefde is overleden. Ook wanneer je voor het laatst afscheid van je geliefde moet nemen en wie daar bij aanwezig mogen zijn.

Een rouwkaart welke per post wordt verstuurd
Een rouwkaart kan gedrukt, geadresseerd en verstuurd worden. Afhankelijk van de datum van de afscheidsviering zal dit op de 1ste dag moeten gebeuren of het kan nog op de 3de dag. De tekst zal eerst bevestigd moeten worden met de organisaties die hierbij betrokken gaan worden (bv kerk, crematorium, café, zaal, restaurant, etc.). De rouwkaart kun je helemaal zelf maken. Denk niet te snel dat dit amateuristisch oogt. Wees creatief. Je kunt ook samen met een drukker in de buurt dit uitvoeren. Natuurlijk wil HART & ZIEL je hierbij ook ondersteunen.

Een rouwbericht versturen per e-mail
Voor veel mensen is dit té onpersoonlijk, te makkelijk, te snel en te vluchtig. Dat hoeft het echter niet te zijn, mits je de volgende zaken in gedachten houdt:

Stuur het alleen aan mensen die echt betrokken waren bij je overleden geliefde. Maak er geen algemeen bericht van dat u cc’t aan elk adres dat in het adresboek van je overleden geliefde staat.

Maak er een bijzondere mail van, bijvoorbeeld met een bijzonder lettertype, foto, gedicht.

Een rouwadvertentie
Let er wel op dat dit in een landelijke krant behoort tot de duurste manier van kennisgeving van overlijden (circa 1500 euro). Bedenk of dit echt noodzakelijk of gewenst is.

Een condoleanceregister aanmaken
Je kunt een condoleanceregister aanmaken op
Condoleance.nl.
Of via de website van HART & ZIEL.

_____________________________________________________________________

Aangifte van overlijden.
De aangifte van overlijden moet gebeuren bij de Burgerlijke Stand in de gemeente waar je overleden geliefde is overleden voor de dag van de begrafenis of crematie. Als familielid kun je het beste van tevoren een afspraak maken zodat je niet onnodig lang in de wachtruimte hoeft plaats te nemen. Hierbij geef je de verklaring van overlijden en de enveloppe met de doodsoorzaakverklaring (B-formulier) voor het Centraal Bureau voor de Statistiek af. Deze heb je van de arts gekregen ten tijde van het vaststellen van overlijden van je geliefde. Neem ook je eigen paspoort mee. De ambtenaar van de Burgelijke Stand maakt na het tonen van de verklaring van overlijden een akte van overlijden op en een verlof tot begraven of cremeren. De gemeente geeft ook een uittreksel uit het overlijdensregister af. Deze documenten heb je soms nodig om bij instanties aan te tonen dat iemand is overleden.

Voor meer informatie (zie: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden-en-erven).

< Terug