(THUIS) OPBAREN

Waar wil je dat je overleden geliefde kan verblijven tot de tijd van de afscheidsviering?
Het opbaren van het lichaam van je geliefde. Waar zou je het liefste je overleden geliefde in de dagen voor het afscheid willen laten rusten. Er zijn vele mogelijkheden die passen bij jou. Onze mooiste ervaringen, ook al vinden sommige mensen dit eng, is jou overleden geliefde thuis te hebben. In de buurt waar jullie leven. Maar je kunt ook een ďthuisĒ op andere plekken creŽren. Aan de hand daarvan kun je kijken welke natuurlijke of technische koelingtechniek nodig is om het lichaam van je overleden geliefde koel en fris te houden.

Thuis opbaren
Thuis opbaren kan altijd, ook als iemand in een ziekenhuis is overleden. Wanneer ruimte in huis een probleem mocht zijn dan kan er ook in de tuin naar mogelijkheden gekeken worden of gecreŽerd worden. Je kunt ook besluiten je overleden geliefde in bed op te baren. Jij bepaalt zelf wanneer je overleden geliefde wordt overgebracht naar de kist. Dat kan ook op het allerlaatste moment zijn.

Elders opbaren
Je kunt eventueel voor een tussenoplossing kiezen, de eerste dagen thuis, daarna in een rouwcentrum of rouwhuis in je buurt, eventueel met een opbaring en de mogelijkheid om afscheid te nemen. Maar je kunt hiervoor ook meteen kiezen.

______________________________________________________________________

Koeling, thanatopraxie of andere technieken. Is dit nodig?
Voor 1945 werd in professionele ruimtes gekoeld met een ventilator en het lichaam werd op ijs gelegd. Later werd verplaatsbare koelapparatuur ontwikkeld, waardoor gekoeld thuis opbaren mogelijk was. Je kunt deze via HART & ZIEL ook huren. Zorg ervoor dat het lichaam van je overleden geliefde zo koud mogelijk blijft. Dus in de winter raam open en verwarming uit, in de zomer gordijnen dicht. Is het erg warm, dan ook de ramen dichthouden. Wees inventief. Met enkele eenvoudige koelelementen gewikkeld in een doek of washand die je bij je overleden geliefde legt kun ook prima koelen. Een andere techniek is natuurlijke koeling met behulp van graszoden. Neem hiervoor enkele graszoden, uit de eigen tuin, graszoden uit een tuincentrum zijn vaak te dun. Leg de graszoden op een theeblad of bakblik met plastic eronder en daarna onder de kist of het bed van je overleden geliefde. Besproei de graszoden tweemaal per dag voluit met water of met een mengsel van silicium en rozemarijnbadolie. Gras werkt verkoelend. De koolstofassimilatie maakt dat er warmte uit de omgeving wordt onttrokken, omdat het gras warmte nodig heeft. Daardoor wordt de ruimte koeler. De methode kan goed worden toegepast in een woonhuis. Na afloop kunnen de graszoden gewoon weer terug de tuin in.

Je kunt ook kiezen voor thanatopraxie. Dit is een tijdelijke conservering van het menselijk lichaam. Voor meer informatie verwijzen we je naar www.thanatopraxie.nl


< Terug