KIST, LIJKWADE

Een kist
Er zijn enkele wettelijke bepalingen waar je je aan moet houden. Zie www.wetten.nl, wet op de lijkbezorging. De wet zegt dat de kist niet gemaakt mag zijn van kunststoffen of metalen. Een uitzondering wordt gemaakt voor de kleine delen zoals handvatten, schroeven en ornamenten, omdat deze bij crematie makkelijk van de kist verwijderd kunnen worden en bij begraven de ontbinding van het dode lichaam niet in de weg staan. Een crematiekist moet uit brandbaar materiaal bestaan. Let goed op dat de kist het huis kan verlaten. Past hij door de voordeur of het raam? Kunnen de ramen eruit?

Men kan via HART & ZIEL een kist bestellen. Er zijn vele mogelijkheden. In kleur, vorm, bekleding, het dicht maken van een kist, zelf beschilderen etc. Ook zijn er doe-het-zelf-pakket kisten die je zelf in elkaar kunt zetten. Wanneer je handig bent kun je ook zelf een kist in elkaar timmeren. Gebruikelijke afmetingen zijn 180 tot 200 cm lang en 50 tot 55 cm breed. Zie ook bij het kopje DOE-HET-ZELF. Denk er wel aan dat de tijd meestal beperkt is in de voorbereiding naar een afscheidsviering. De begraafplaats of het crematorium hebben vaak richtlijnen hoe groot de kist maximaal mag zijn. Bel ze vooraf.

Lijkwade
Geen kist mag ook. Maar geheel onbedekt mag het dode lichaam niet zijn. (Ter bescherming van het begraafplaats- of crematoriumpersoneel.)
Elk ander omhulsel dan een kist mag gebruikt worden – meestal zal dat een lijkwade zijn of een mooi quilt – mits deze vervaardigd is van vergankelijk materiaal. Meestal wordt er ook een opbaarplank gebruikt zodat het vervoer makkelijker gaat. Kies je voor geen kist, dan is het wel zo netjes om dit vooraf bij het crematorium of de begraafplaats kenbaar te maken. Dan kunnen ze er rekening mee houden.

 


< Terug