AFSCHEIDSVIERING

Zorg dat je op tijd (1ste/2de dag na overlijden van je geliefde) contact opneemt met de plaats waar de afscheidsviering gaat plaatsvinden om de datum, tijd en aantal genodigden af te stemmen met jou wensen. Deze informatie heb je ook nodig voor op de ter kennisgeving (bv rouwkaart). Andere vragen kunnen zijn:

Wie draagt de kist of lijkwade

Wie wil/mag iets voordragen, spelen, zingen

Hoelang mag de afscheidsviering duren

Welke rituelen

De dag van het afscheid
Zorg dat je goed bent uitgerust. Deze dag kost een heleboel van je energie. Je overleden geliefde wordt vandaag begraven of gecremeerd. De voorbereidingen zijn klaar. De volgende emotionele stap is je overleden geliefde in de kist of lijkwade leggen en de kist of lijkwade sluiten wanneer dit nog niet is gebeurd. Hierna zie je het lichaam van je overleden geliefde niet meer. Het afscheid wordt nog meer definitief.

Plaats van de afscheidsviering
Vaak denk je bij een afscheidsviering dat deze in een kerk of crematorium plaats vindt. De meeste vieringen vinden hier ook nog plaats en tevens komen er nieuwe mogelijkheden voor afscheidsvieringen. In een café, een restaurant, gemeenschapshuis, verenigingsgebouw, clubhuis maar ook in de buitenlucht (tuin, park, natuurlijke begraafplaats). HART & ZIEL heeft hier ervaring mee opgedaan en ook deze afscheidsvieringen zijn onvergetelijk.

In een kerk wordt er meestal vanuit gegaan dat de viering uitgevoerd wordt naar de regels van deze kerk met een pastoor, dominee of voorganger. Ook kan er een avondwake, de avond voorafgaand aan de afscheidsviering, plaatsvinden. Meestal zijn dit vrijwilligers die dit organiseren.

In een crematorium kan iedereen de viering leiden. Meestal duurt een viering 45 minuten. Verlenging kost extra.

Begeleiding afscheidsviering

In een kerk wordt de viering voorgegaan door de pastoor, dominee of voorganger. Meestal is er ook inbreng mogelijk voor eigen verhalen, gedichten en muziek. Je kunt dit zelf met voorgenoemde personen uitwerken. Ook kan HART & ZIEL hier in ondersteunen.

In een crematorium kun je een gespecialiseerd uitvaartbegeleider inschakelen of het zelf organiseren. HART & ZIEL wil graag samen met jou bekijken hoe een afscheidsviering georganiseerd kan worden. Veel is mogelijk wat betreft plaats, tijd, muziek, rituelen, techniek, etc…

Condoleren
Condoleren houdt in dat de genodigden jou je medeleven met het verlies van je geliefde betonen. Dit kan verschillende vormen hebben:

een condoleancebrief of -kaart

een telefoontje,

persoonlijk tijdens een bezoek aan de nabestaanden

voor of na de afscheidsviering, uitvaartplechtigheid, koffietafel of anders. Schriftelijk of persoonlijk

De manier van de condoleance kan erg belangrijk zijn voor nabestaanden. Wanneer je veel genodigden verwacht en je wilt een persoonlijke condoleance (hand schudden) doen moet je rekening houden dat dit erg emotioneel en veel tijd in beslag zal nemen. Ook het moment wanneer je dit wil laten plaatsvinden is belangrijk voor jou.

Schriftelijk zijn er ook velen vormen: een condoleanceboek, een los kaartje bij de ter kennisgeving welke men in kan leveren voor of na de afscheidsviering, een boek waar eenieder zijn herinnering aan de overleden geliefde kan verwoorden, via www.condoleanceregister.nl of www.hart-ziel.nl.

______________________________________________________________________

Aandenken
Wanneer je een aandenken zoals een gedachtenisprentje, herinneringskaartje of boekje wilt uitdelen na de afscheidsviering zal je de opzet uiterlijk op de 3de dag klaar moeten hebben zodat deze op tijd gedrukt kunnen worden. Ook dit is een emotionele stap. Je gaat op schrift zetten hoe jullie je geliefde wilt herinneren en hoe jullie willen dat anderen haar herinneren.


Bloemen of andere afscheidsuitingen
Vroeger zag men vooral bij de katholieke begrafenissen grote bloemstukken en rouwkransen met linten. Tegenwoordig zie je daarin veel veranderen. De bloemstukken en rouwkransen van de bloemist zijn er nog steeds maar ook zie je dat bloemstukken zelf worden gemaakt van bloemen uit het veld of eigen tuin. Ook tuinplantjes die later op het graf geplaatst kunnen worden wanneer je overleden geliefde begraven wordt. Of het meebrengen van een enkele bloem zonder plastic verpakking. Naast bloemen komen ook andere uitingen naar voren zoals veren, kiezels of stenen, papieren hartjes of vlinders met een persoonlijke tekst die opgehangen kunnen worden of op de kist/ lijkwade gelegd worden.

Tenslotte kun je ook vragen om een donatie voor een gekozen goed doel of een herinneringsmonument voor de overleden geliefde.


< Terug