BEGRAVEN, CREMEREN OF ANDERS....

Wordt het lichaam van je overleden geliefde begraven, gecremeerd of ter beschikking van de wetenschap gesteld?

Begraven

Er zijn diverse keuzes die je moet maken voordat je de begraafplaats-contactpersoon belt om de datum, tijd en eventueel plaats af te stemmen met jouw wensen. De mogelijkheden zijn onderverdeeld naar algemeen of familie graf, grafrechten (bv 10 of 20 jaar), grafwerkzaamheden (enkel, dubbel, dubbeldiep). Vraag ook naar de kosten.

In een algemeen graf ligt een aantal willekeurige overledenen bij elkaar, op volgorde van binnenkomst. De grafrechten gelden voor tien jaar en kunnen niet worden verlengd.

Een
eigen persoonlijk graf of familiegraf genoemd, biedt meestal plaats voor drie overledenen (kan ook twee zijn). Degene die het graf huurt, de rechthebbende, bepaalt wie er in begraven mag worden. Dit in tegenstelling tot een algemeen graf. Eigen graven worden uitgegeven voor een periode van minimaal twintig jaar (volgens wettelijk voorschrift) en kunnen na die periode meestal verlengd worden. Onderhoud van het graf en begraafrecht zijn meestal niet in de prijs inbegrepen.

Over de grafsteen hoef je geen overhaaste beslissing te nemen. Je hebt zolang je wilt de tijd een geschikte steen of grafbedekking uit te kiezen. Wil je in de tussentijd het graf van je overleden geliefde herkenbaar maken, kun je een tijdelijk monument of plaatje, of een simpel papiertje in plastic aanbrengen of neerzetten, waarop de naam en eventueel geboorte- en sterfdatum van je overleden geliefde staat.
Een grafteken kun je ook zelf maken of laten maken en eventueel zelf plaatsen. Grafmonumenten kunnen van diverse materialen zijn: steen, marmer, glas, hout, polyester, staal, of een combinatie van meerdere materialen. Uiteraard moet je jezelf vooraf op de hoogte stellen van de regels van de begraafplaats. Niet elk materiaal of elke vorm is op elke begraafplaats toegestaan.
HART & ZIEL kan je ook hierbij ondersteunen.

Cremeren

Vaak werken crematoria alleen via een begrafenisondernemer. Toch kun je proberen dit als particulier zelf te organiseren. Het crematorium wordt gebeld om de datum, tijd en eventueel plaats af te stemmen met jou wensen. De kosten worden vaak onderverdeeld naar technische crematie, crematie met afscheidsviering tot 45 minuten, en evt. extra’s., met gebruik making van een familiekamer, koffietafel etc. Wanneer nodig kan ook HART & ZIEL je hierbij ondersteunen.

Bij een technische crematie wordt je overleden geliefde in het crematorium direct naar de crematieruimte gebracht, met of zonder naasten. Crematoria hebben deze dienst meestal niet op de website staan, dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is. Vraag er speciaal naar als je dit wilt.

Het crematorium zal zolang u niet besloten heeft wat er met de as gebeuren moet, deze voor u bewaren. Wettelijk mag de as pas na 1 maand vrijgegeven worden.  Per crematorium zijn er diverse regels betreffende de bewaartijd.
Een manier van
asbestemming, is de as mee naar huis nemen of de as zelf verstrooien. Neem ook hiervoor de tijd.

Tot 1991 mocht de as het crematorium niet verlaten. Tegenwoordig mag de as op elke willekeurige plaats verstrooid worden, mits daarvoor vooraf toestemming is gevraagd aan de eigenaar van de grond, zo luidt de wet. Je kunt de as in speciale urnen bewaren of de urn bij laten zetten in een graf of een specifiek urngraf op een begraafplaats.
 

Ter beschikking van de wetenschap stellen

Zie op
www.transplantatiestichting.nl


< Terug